10 July 2010

Kenduri Arwah

Soalan:

Apakah agama menyuruh kita mengadakan kenduri atau jamuan sempena kematian seseorang yang dinamakan dengan kenduri arwah. Sesetengah ‘ustaz’ akan mencerca sesiapa yang tidak mahu buat dan menganggap sesiapa yang tidak buat kenduri arwah macam tidak menghormati mazhab al-Syafi’i. Apakah ini benar?

Jawapan:

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam soalan diatas. Salah satu daripadanya, "adakah agama menyuruh". Jawapannya, tidak ada suruhan untuk mengadakan kenduri arwah dan jamuan sempena kematian. Ia adalah satu perkara baik yang difikirkan untuk dilakukan. Kedua, " mencerca sesiapa yang tidak mahu buat". Perbuatan 'ustaz' yang mencerca sesiapa yang tidak mahu buat itu saya belum pernah dengar, tetapi perbuatan 'ustaz' mencerca orang yang buat itu selalu kedengaran. Ketiga, anggapan tidak buat sebagai "tidak hormati mazhab syafie" juga tidak kedengaran. Kemungkinan suatu andaian atau telahan daripada pihak tertentu.

Jadi, bagaimana dengan majlis kenduri arwah yang kita selalu hadir sekarang dikebanyakan kampung? Sepertimana yang kita lihat, perjalanan kenduri arwah dimulakan dengan bacaan tahlil dan kemudiannya ada jamuan makan. Biasanya pada malam - malam permulaan dijamu kuih, bihun dan makanan ringan sahaja dan selalunya pada malam ketiga dijamu dengan jamuan lebih berat iaitu nasi.

Jamuan yang dibuat sekarang ini rata - rata datangnya daripada sumbangan orang ramai yang datang, kerajaan, tabungan kematian atau daripada sumbangan adik beradik si mati. Jadi, tidak timbul apa - apa masalah dengan jamuan dan menghadirinya. Sekiranya diambil daripada akaun si mati atau tabungannya, tentulah tidak dibenarkan, kerana seumpama memakan harta anak yatim.

Sekarang ini umat islam di kampung - kampung telah faham, sepanjang yang saya tanya, mereka tahu dan tidak mengaitkan lagi sebab dibuat kenduri dengan sempena - sempena tertentu. Sebaliknya dibuat ikhlas untuk sedekahkan pahala kenduri, tahlil, bacaan yasin dan sebagainya kepada arwah si mati.

Sebenarnya mengadakan kenduri selepas sesuatu kematian ada beberapa matlamat dan hikmahnya. Antara matlamatnya ialah untuk mengurangkan tekanan perasaan keluarga si mati. dengan datangnya orang kampung ke rumah si mati, mengurangkan kesunyian dan rasa kehilangan terhadap yang tersayang. keduanya, dapat berkumpul dibacakan ayat - ayat al-quran, tahlil dan zikir untuk disedekahkan pahalanya kepada si mati. Ketiga melahirkan rasa kekitaan dalam masyarakat dan rasa ambil berat. Jika tidak ada apa2 perhimpunan selepas berlaku kematian, tentu tidak ada sesiapa yang datang menjengok keluarga itu.

Manakala berkaitan sama ada sampai atau tidak doa, pahala zikir, tahlil, yasin dan al-fatihah yang dibacakan untuk si mati, perkara ini terletak dalam alam ghaib Allah s.w.t. Selagi tidak dikatakan Allah s.w.t secara jelas, apa yang datang selepas mati itu tidak sampai, sepatutnya kita beranggapan ia sampai kepada si mati. Jika tidak sampai, kita tidak rugi apa - apa, malah mendapat pahala berzikir dan berdoa kepada orang lain. Tetapi jika rupa - rupanya sampai, tetapi kita tidak buat, alangkah ruginya.

Tetapi, berdasarkan kepada peristiwa dalam sirah rasulullah dan pemahaman berkaitan hadis, difahami bahawa kesemua amal kebaikan yang disedekahkan kepada si mati, insyaallah akan sampai kepadanya.

Kesimpulannya, sebelum menjatuhkan sesuatu hukum, kita perlu lihat kepada realiti dan situasi masyarakat. Jika ada perkara yang dilaraang, cadangkan alternatifnya. Jika ada perkara yang dikatakan bercanggah dengan Islam atau dikatakan sebagai bidaah, baiki perkara itu dan jangan terus dihapuskan atau dihukum, kerana ini akan menyebabkan kekucaran dalam masyarakat.

Wallahua'lam.

No comments: